“På Fores känner man sig som en i gänget bland kollegorna”

Senast ändrad 3 May 2016

Ebba Lycke gör praktik på Fores migrations- och integrationsprogram under våren 2016. Här berättar hon om vad hon tycker om praktiken.

Varför ville du göra din praktik på Fores migrations- och integrationsprogram?

fores-bildJag blev tipsad om Fores av vänner och hittade en annons på hemsidan praktikplats.org. Jag har läst Politisk kandidatprogrammet med inriktning statsvetenskap vid Lunds Universitet och har alltid haft ett intresse för samhällsfrågor och mänskliga rättigheter. Jag var intresserad av att jobba mer specifikt med migrationsfrågor då jag tidigare har jobbat på ett flyktingboende med Röda Korset och som värvare för FN:s flyktingorgan UNHCR. Jag bestämde mig för att söka praktik på Fores eftersom jag var intresserad av att lära mig hur en tankesmedja fungerar, och särskilt på migrations- och integrationsprogrammet då jag har ett stort intresse i migrationsfrågor. Jag kände att Fores skulle passa mig perfekt!

Vad har varit roligast under din första tid hos Fores?

Fores är en spännande plats där man får möjlighet att träffa beslutsfattare, politiker och forskare, bland annat på de intressanta seminarier som vi arrangerar och inom olika projekt. Det är en av anledningarna till att praktikplatsen på Fores blir väldigt spännande. Roligt är också att jag ofta deltar i många möten och att jag har fått skriva artiklar för migrationsinfo.se där jag fått möjligheten att utveckla mitt skrivande vilket varit extra roligt.

Något som förvånat eller överraskat dig?

På Fores får man som praktikant vara delaktig i de olika projekt som drivs och man upppmuntras till att ta egna initiativ till projekt och arbeta självständigt. Roligt är också att man snabbt kommer in i jobbet och känner sig som “en i gänget” bland kollegorna.

Vad gör du just nu?

Just nu jobbar jag med ett EU-projekt för vår hemsida migrationsinfo.se där jag fördjupar mig inom EU:s gemensamma asylsystem, ett projekt som löper under en lite längre tid och som jag arbetat fram tillsammans med min handledare. Det är väldigt intressant för mig då jag har ett stort intresse för både EU-politik och migrationsfrågor. Jag skriver också regelbundet artiklar på migrationsinfo.se, där den senaste handlade om regeringens nya lagförslag om tidsbegränsade uppehållstillstånd och den kritik som förslaget har fått.

Skulle du rekommendera andra att söka praktiken?

Om du har ett intresse för migrationsfrågor och tycker om att jobba i ett högt tempo med varierande arbetsuppgifter i en kreativ miljö, så tycker jag absolut att du ska söka till Fores! En praktikplats på Fores är en bra merit men framförallt en väldigt rolig och spännande arbetsplats, vilket ger dig en fantastisk möjlighet att ta ett första steg in i arbetslivet.

Läs mer om praktiken på Fores migrations- och integrationsprogram

Läs mer om Fores migrations- och integrationsprogram