200 kvotflyktingar till Sverige

Senast ändrad 9 March 2012

En delegation från Migrationsverket har nyligen kommit hem från ett flyktingläger i södra Tunisien och tagit beslutet att 200 kvotflyktingar från detta läger ska få komma till Sverige.

Under året 2012 kommer Sverige att ta emot 1900 kvotflyktingar. Sverige samarbetar med FN:s flyktingorgan UNHCR sedan 1950-talet när det gäller att ta emot kvotflyktingar. Ungefär 25 andra länder i världen har ett liknande samarbete. UNHCR samlar in information och ger sedan ett förslag till svenska regeringen som tar beslut om hur många som ska tas emot. Själva urvalet görs sedan av Migrationsverket, genom en prövning av personens flyktingskäl, och därefter fattas beslut om uppehållstillstånd.

I vissa fall gör Migrationsverket särskilda resor för att samla in mer information om ett land eller flyktingläger. En deligation har nyligen kommit hem från ett flyktingläger i södra Tunisien, och tagit beslutet att 200 kvotflyktingar från detta läger ska få komma till Sverige. De 200 utvalda är från Somalia, Eritrea, Tchad och Sudan och har tvingats fly på grund av konflikten i Libyen i fjol.

Referenser

Migrationsverket- Beviljade uppehållstillstånd – kvotflyktingar 2009
Migrationsverket- Beviljade uppehållstillstånd – kvotflyktingar 2010
Migrationsverket- Beviljade uppehållstillstånd – kvotflyktingar 2011
Migrationsverket- Vem kan bli uttagen som kvotflykting?