Flyktingkatastrof i Bangladesh när burmesisk minoritet tvingas på flykt

Senast ändrad 5 October 2017

Bangladesh slutade att registrera flyktingar 1992 och tillåter varken att människor som flytt till landet arbetar eller utbildar sig1. Ändå har nu nästan 400 000 flyktingar valt att ta sig hit från grannlandet Burma på bara tre veckor.2 Det kan jämföras med att knappt 163 000 personer sökte asyl i Sverige under hela det exceptionella året 2015.

Bakgrunden till flyktingsituationen i Bangladesh är den våldsamma situationen i Burmas delstat Rakhine. I Rakhine pågår upptrappade våldsamheter mot den muslimska folkgruppen rohingya från burmesisk militär. Enligt flyktingar som intervjuats av CNN har Burmas armé attackerat kvinnor, barn och oskyldiga. Deras hem bränns ner och människor blir skjutna och slagna3.

Källa: Sverige för UNHCR

Sedan 25 augusti har knappt 400 000 personer flytt från Burma till Bangladesh. Varje dag kommer stora grupper av människor som letar efter någonstans att uppehålla sig. Det mesta tyder på att inflödet av människor kommer att fortsätta (IOM 17/9).

Drygt en miljon rohingyas lever idag i Rakhine, västra Burma, på gränsen mot Bangladesh. 4 Trots det räknar Burma inte in rohingya bland sina 135 minoriteter, och sedan 1982 har personer som tillhör gruppen blivit nekade medborgarskap i landet 5.

Tidigare i år varnade UNHCR:s representant i Bangladesh, Shinji Kubo, för att situationen är ohållbar. Vidare sa Kubo att de hoppas att alla Rohingya i Bangladesh kan dokumenteras för att få fullständiga rättigheter 6.

Till följd av det upptrappade våldet har hundratusentals människor flytt Burma på kort tid. Dagens Nyheter har i ett tidigare skede rapporterat om hur många tagit sig till Bangladesh och att dubbelt så många väntar vid gränsen, men att dessa motas bort av bangladeshiska styrkor 7.

När Förenta Nationernas generalsekreterare António Guterres fick frågan om huruvida det rör sig om etnisk rensning, svarade han med en motfråga: “När en tredjedel av rohingyabefolkningen tvingas fly landet – kan man beskriva det på ett bättre sätt?” 8.